Waarom een paard als coach?

Paarden zijn kuddedieren en hebben de meeste kans op overleven als ze samen sterk zijn. Van nature is een paard een prooi- en vluchtdier en hebben ze geleerd met elkaar te communiceren in een groep.  Dit doen ze non-verbaal en daarom zijn de zintuigen en lichaamstaal heel belangrijk. Ze leven in het hier en nu en maken zich niet druk om wat er gisteren gebeurde. Ook oordelen ze niet over elkaar en  dat maakt dat ze weten wat ze aan elkaar hebben.

Wij mensen zijn er heel goed in ons gevoel weg te stoppen, een masker voor te houden. Op dat moment zijn jouw hoofd en hart niet op een lijn en ben je uit balans. Dat gaat een tijd goed totdat het te veel wordt. Dit kan je merken in je dagelijkse leven op het moment dat er verwarring ontstaat bij jezelf, of de mensen in je omgeving. Er kunnen irritaties, conflicten, of dilemma's  ontstaan. In sommige gevallen kun je ook lichamelijke klachten krijgen, denk hierbij aan stress of een burn-out.

Hoe kan een paard in een coachsessie je hierbij helpen?
Op moment dat je de bak in stapt bij een paard zal deze jou zien als een kuddegenoot, jullie maken contact en verbinding. Op dat moment zal een paard je 'screenen' zonder dat je het  door hebt. Het paard voelt misschien spanning of veel energie en zal hier op reageren. Zij zal  helpen door de spanning van je over te nemen en dit doet ze bijvoorbeeld door te gapen. Hoe minder last jij hebt van spanning, hoe meer kans er bestaat dat jullie kudde kan overleven.

Wat doet een paardencoach in de sessie?
Een masker voorhouden werkt niet in de buurt van een paard. Een paard zal reageren op de energie en daar bepaald gedrag bij vertonen. Als coach benoem ik wat ik zie en zal hierbij vragen stellen. We gaan dan kijken  wat er bij jou gebeurt: ontstaan er emoties, is er herkenning of krijg je nieuwe inzichten? Ook onbewust kan er wat spelen dat de nodige lading energie met zich meedraagt.

Heb je een coachvraag of keuze die je wilt maken? Deze kunnen we opstellen in de bak bij het paard.

Je zult merken dat je na een sessie met meer rust de bak uitstapt en met nieuwe inzichten naar huis gaat. Ook enige tijd later kunnen er nog stukjes op hun plek vallen.

 

 

 

- Het mooiste wat je kunt worden is jezelf -